1 minute read

Koneautomaatioinsinööriksi tulevaisuuden rakentamiseen

Teksti: insinööriopiskelija (amk) Joni Salonen, insinööriopiskelija (amk) Kiia Sund, insinööriopiskelija (amk) Akseli Annola, koulutussihteeri Mira Kekkonen

Koneautomaatiossa sinusta koulutetaan suunnittelija, jonka tehtävänä on suunnitella koneita ja laitteita ihmisten elämän ja työskentelemisen helpottamiseksi. Työssäsi voit hyödyntää automaatioon suunniteltuja tietokone- ja ohjausjärjestelmiä. Opintosi mekaniikasta ja rakennesuunnittelusta avaa sinulle ovet ikivihreälle insinöörialalle, jolta aina löytää töitä. Automaatiojärjestelmien hallitseminen antaa sinulle erikoistumista, joka on hyödyllistä useimmissa insinöörin tehtävissä.

Advertisement

Koneautomaatio opettaa monipuolista suunnittelua

Koneautomaatiolinjan omia kursseja ovat muun muassa elektroniikka ja ohjelmointi, sähkö- ja automaatiotekniikka, muovituotteiden suunnittelu, mekaniikkasuunnittelu sekä laaja kirjo erinäisiä vapaasti valittavia kursseja. Lisäksi opiskellaan monille insinöörialoille tuttuja kursseja, kuten lujuusoppi, matematiikan syventävät opinnot, hydrauliikka ja pneumatiikka sekä valmistustekniikka.

Automaatio-opinnoissa opetellaan koodaamaan ohjausjärjestelmiä, hyödyntämään antureita automaation toteutuksessa sekä opetellaan toimilaitteiden, kuten sähkömoottorien sekä hydrauliikan, perusteita ja hyödyntämistä. Oamkissa hyödynnetään laboratorioita ja simulointiohjelmistoja näiden opetuksessa, esimerkiksi pneumatiikan toimilaitteita koekytketään laboratoriossa.

Mekaniikkasuunnittelu on keskeinen osa automaatio-opintoja. Siinä opitaan huomioimaan kiihtyvyyden, iskujen ja värähtelyjen aiheuttamia vaikutuksia käyttölaitteisiin. Suunniteltaessa rakenteita tai liikkuvia koneita sinun tulee myös tuntea eri materiaalien edut ja haitat ja päätellä, mitä ja kuinka paljon tarvitaan missäkin käyttötarkoituksessa. Nykypäivänä mekaniikan suunnittelu tapahtuu pitkälti hyödyntäen 3D-CAD-suunnitteluohjelmistoja.

Valitse suuntautumiseksesi koneautomaatio, mikäli et säikähdä haasteita ja päättelykyvyn käyttöä työssäsi ja olet valmis kuuntelemaan palautetta loppupään asiakkaista eri alan asiantuntijoihin.