2 minute read

Konetekniikan suuntautumisvaihtoehto koneautomaatio

Teksti: koulutuspäällikkö, lehtori Helena Tolonen

Koneautomaation suuntautumisvaihtoehdossamme koulutetaan koneinsinöörejä johtamaan ja toimimaan tuotekehitystehtävissä sekä suunnittelemaan kone, laite- ja automaatiokokonaisuuksia. Opetustyön lisäksi huolehdimme koneautomaatiotiimissämme siitä, että koneautomaation koulutus vastaa työelämän tarpeisiin.

Advertisement

Aina tarvitaan koneautomaatioon suuntautunutta koneinsinööriä, kun halutaan tehdä jotain konkreettista. Pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat koneautomaation taitajia erilaisiin suunnittelu- ja kehitystehtäviin sekä tuotantolinjojen automatisointiin. Kun halutaan kehittää täysin uusia laitteita, tarvitaan osaamista sekä koneensuunnittelun että -ohjauksen alalta. Koneautomaation suuntautumisvaihtoehto antaa hyvät eväät näiden molempien taitoa vaativien osaalueiden hallitsemiseen.

Uusia laitteita kehitettäessä suunnitellaan kaikki tarvittavat toiminnot ja rakenteet, valitaan sopivat valmistusmateriaalit, -menetelmät, valmistajat ja toimittajat osille ja kokoonpanoille, otetaan käyttöön tarvittavat tuotantolinjat ja toimitetaan valmiit laitteet asiakkaan käyttöön. Koneautomaatioinsinööriä tarvitaan myös uusien tuotteiden valmistukseen tarvittavien tuotantotyökalujen ja -linjojen sekä tehtaiden suunnitteluun. Koneautomaatioon suuntautunutta koneinsinööriä voidaan siis syystä kutsua konetekniikan monitaituriksi.

Myös suuryritykset työllistävät koneautomaatioon suuntautuneita koneinsinöörejä. Isossa yrityksessä yksittäisen koneautomaatioinsinöörin työtehtävät ovat rajatumpia kuin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, mutta maailmanlaajuisissa yrityksissä on hyvin monipuolisia uramahdollisuuksia. Esimerkiksi erilaisiin projektitehtäviin tarvitaan osaavia tekijöitä jatkuvasti. Koneautomaatioon suuntautunut koneinsinööri toimii usein myös esimiestehtävissä projekti-, suunnittelu- tai tuotantopäällikkönä.

Kaiken kaikkiaan mahdollisten työtehtävien moninaisuus on hyvin laaja. Monelle voi tulla yllätyksenä myös se, kuinka merkittävässä roolissa eri alojen insinöörit ovat yritysten myynti- ja hankintaorganisaatioissa.

Koneautomaation koulutuksessa on kolme erityistä osaamisaluetta: tuotekehitysprosessi ja -projekti, koneiden ja laitteiden mekaniikan suunnittelu ja koneautomaatio ja robotiikka.

Koneautomaation osaamisalueet ovat tuotekehitysprosessi ja -projekti, koneiden ja laitteiden mekaniikan suunnittelu ja koneenohjaukset ja robotiikka.

Koneautomaation opettajatiimillämme on vahva kokemus teollisuudesta. Osaamisemme on nykyaikaista, ja teemme yhteistyötä aikallisten yritysten kanssa, mikä takaa opintojaksojen vastaavan työelämän osaamistarpeita. Kaikkia konetekniikan insinöörejä yhdistää matematiikan ja fysiikan osaaminen, kielitaito sekä teknisen piirustuksen ja talousasioiden perusosaaminen.

Artikkelin on kirjoittanut koulutuspäällikkö ja lehtori Helena Tolonen. Helena on toiminut erilaisissa koneinsinöörin työtehtävissä konepajoilla ja matkapuhelinliiketoiminnassa mekaniikkasuunnittelijana, projektipäällikkönä, teknisenä asiantuntijana ja laatupäällikkönä. Helena on koneensuunnittelun diplomi-insinööri ja opettanut opiskeluaikanaan yliopistossa ja nykyisin ammattikorkeakoulussa.

Artikkelin on kirjoittanut koulutuspäällikkö ja lehtori Helena Tolonen. Helena on toiminut erilaisissa koneinsinöörin työtehtävissä konepajoilla ja matkapuhelinliiketoiminnassa mekaniikkasuunnittelijana, projektipäällikkönä, teknisenä asiantuntijana ja laatupäällikkönä. Helena on koneensuunnittelun diplomi-insinööri ja opettanut opiskeluaikanaan yliopistossa ja nykyisin ammattikorkeakoulussa.

Kuusamo Hirstalot Oy:n käyttöön suunniteltu hirsipakettien kuljetusvaunu. Ylimpänä aiemmin käytössä ollut vaunu. Alempana koneautomaatioon suuntautuneen Toni Mankisen suunnittelema uusi sähkökäyttöinen hirsipakettien kuljetusvaunu. Opinnäytetyönsä valmistuttua Toni Mankinen on jatkanut työskentelyä suunnittelijana Kuusamo Hirsitaloilla.