3 minute read

Tuotantotekniikka 1. vuoden aikana

Teksti: lehtori Juha Männistö, insinööriopiskelija (amk) Sakari Orajärvi, insinööriopiskelija (amk) Saku Kastell, insinööriopiskelija (amk) Joni Keränen

Artikkelin ovat kirjoittaneet tuotantotekniikan opiskelijat toisena opiskeluvuonnaan yhdessä tuutoropettajansa kanssa. Tämän teksti kertoo, millaiselta ensimmäisen vuoden opiskelu tuntui ja miksi he valitsivat tuotantotekniikan omaksi suuntautumakseen.

Advertisement

Millaista on tuotantotekniikan opiskelu?

Tuotantotekniikan opiskeleminen on erittäin monipuolista, ja teemme paljon töitä projektityyppisesti. Koulussa ja myöhemmin työmaailmassa mahdollisuudet ovat laajat.

Tuotantotekniikan insinöörinä mietit, miten laitteita ja tuotteita olisi järkevintä valmistaa. Tämän perusteella suunnittelet tehtaan layoutin eli sen, miten koneet on sijoiteltu ja miten valmistettavat tuotteet etenevät tehtaan tuotantolinjalla. Syvennyt myös kunnossapitoon sekä laatu-, turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen.

Opiskelet tiiviissä yhteistyössä teollisuuden kanssa ja yhden lukukauden opinnot suoritat ohjattuina projektitöinä teollisuusyrityksissä.

Miksi tuotantotekniikka?

Sakari Orajärvi aloitti opintonsa avoimessa ammattikorkeakoulussa:

“Olen itse valmistunut ammattikoulusta hitsaajaksi ja tehnyt pari vuotta hitsaajan töitä. Aloitin opintoni avoimen ammattikorkeakoulun puolella, koska huomasin vasta valintakokeiden jälkeen, että voisin aloittaa opiskelut.

Suosittelen avoimen opintoja. Siellä voi edetä opinnoissa oman ryhmän mukana omaan tahtiin. Aluksi tuntui epävarmalta aloittaa opinnot ammattikoulun käyneenä. Ammattikoulusta on kuitenkin ollut paljon hyötyä, koska kursseilla on käsitelty paljon samoja asioita kuin ammattikoulussa.

Opiskelu on ollut mieluisaa, kun on ollut luokkalaiset auttamassa, jos jotain asiaa ei ole ymmärtänyt. Koulussamme on hyvät ja pätevät opettajat, jotka ovat auttaneet etenemään opinnoissa normaalisti.

Valitsin tuotantotekniikan puolen, koska halusin lähteä kehittämään omaa uraa ja työskennellä valmistuttua kunnossapitoinsinöörinä. Suosittelen valitsemaan tuotantotekniikan, jos yllä mainitut työtehtävät herättävät kiinnostusta.”

Saku Kastell kiinnostui jo lukiolaisena konetekniikasta:

”Ennen ammattikorkeakoulussa opiskelua valmistuin lukiosta ja työskentelin muun muassa konepajalla. Koneiden ja laitteiden toiminta, korjaus ja ymmärtäminen ovat aina kiinnostanut minua, joten konetekniikan valinta tuntui loogiselta vaihtoehdolta jatkokouluttautumisen kannalta.

Ensimmäiset viikot tuntuivat melko rankoilta ja työmäärä suurelta. Nopeasti kuitenkin uusien koulukavereiden kanssa opiskelu alkoi sujumaan. Työmääräkään ei tuntunut enää niin isolta, kun apuja sai aina joko kavereilta tai ammattitaitoisilta opettajilta.

Tuotantotekniikan suuntautumisessa on ollut paljon mekaaniseen kunnossapidon opintoja, jotka ovat vaikuttaneet kiinnostavilta. Siksi esimerkiksi kesätyöhakuni ovat suuntautuneet kunnossapidon tehtäviin, ja ensi kesän kesätyö on SSAB:n terästehtaalla kunnossapidon puolella. Opiskelut ovat myös helpottaneet työnhakua, koska opintosuuntautumistamme selvästi arvostetaan työmaailmassa.”

Joni Keränen on kiinnostunut erityisesti uuden oppimisesta:

”Ennen korkeakouluun pääsyä valmistuin ammattikoulusta hitsaajaksi ja työskentelin pari vuotta hitsaus- ja teollisuuden kunnossapitotöissä. Minua ei kiinnostanut jäädä kyseisiin hommiin, joten päätin avata itselleni mahdollisuuksia. Kuitenkin aina uuden oppiminen ja asioiden saavuttaminen on aina ollut mielessä, joten hain opiskelemaan. Koneet ja metalliala yleisesti on aina kiinnostanut, joten luonnollisesti alan valinta oli selvä.

Ensimmäisenä vuonna tuntui raskaalta matemaattisten aineiden oppiminen, koska ne ovat ollut itsellä heikkous. Tieto siitä, että itselle mieluisat ”ammattiaineet” ovat vielä edessä, antoi motivaatiota jatkaa eteenpäin. Suuntautumisen jälkeen opiskelu on ollut erittäin mieluista. Jonkin verran olemme opiskelleet johtamisfilosofiaa, ja se on kiinnostanut erityisesti.

Hitsaus- ja kunnossapitotöitä olen edelleen tehnyt kesät ja keikkaluontoisesti välillä. Kun oli opiskellut edes hieman jotain asiaa, huomasi ajattelevan töissä eri tavalla asioita kuin aikaisemmin. Olin ilmeisesti oppinut jotain?”