1 minute read

Mikroverkon toimintaa rajoittavat tekijät

MIKROVERKKOTOIMINTAA RAJOITTAVAT TEKIJÄT

Lainsäädännön asettamat puitteet

Advertisement

Esisuunnitteluvaiheessa selvitetään myös rajoittavat tekijät ja reunaehdot, jotka mikroverkko- ja energiayhteisötoiminnassa tulee ottaa huomioon. Lainsäädäntö ei aseta estettä kiinteistön sisällä tapahtuvalle sähkönjakelulle. Sen sijaan kiinteistörajat ylittävä sähkönjakelu on sähkömarkkinalain mukaan luvanvaraista toimintaa. Kullakin alueella voi olla vain yksi jakeluverkonhaltija, jolla on Energiaviraston myöntämä oikeus sähkönjakeluun kyseisellä alueella. Poikkeuksen tälle periaatteelle muodostaa ns. suljettu jakeluverkko, jossa saman omistajan maantieteellisesti vierekkäiset kiinteistöt muodostavat sähkömarkkinalaissa mainitun kiinteistöryhmän. Kriteerit täyttävän kiinteistöryhmän sisällä toimiva energiayhteisö voi kyseisen luvan saatuaan hoitaa sähkönjakelun kiinteistöryhmän sisällä.

Kaukolämmön jakelua ei ole rajoitettu lainsäädännöllä, mutta verkon rakentaminen edellyttää rakennuslupaa. Kaukolämpö- ja kaukokylmäverkon esisuunnitteluvaiheessa on syytä selvittää asiaan vaikuttavien tahojen kanssa, millä edellytyksillä verkon toteutus on mahdollista. (Kettunen & Kivioja 2022. 9–10; Energiavirasto 2021.)

Muita mikroverkkototeutukseen vaikuttavia seikkoja

Mikroverkkototeutuksessa on otettava huomioon sijainnin ja alueen tarjoamat mahdollisuudet ja mahdolliset rajoitteet, jotka vaikuttavat energiaresurssien valintaan ja mitoitukseen. Tällaisia ovat muun muassa

• liittymisetäisyys muihin energiaverkkoihin ja mahdollisuus myydä tai ostaa energiaa niiden kautta • uusiutuvien säästä riippuvien primäärienergioiden (esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergia) saatavuuden ennustamisen haasteet pitkällä aikavälillä • Kiinteistön tai alueen kuormitukset ja valmiudet liittää niitä kysyntäjoustoon.

Toteutus on yleensä helpointa uudiskohteissa, joissa jo kaavoitus- ja suunnitteluvaiheessa voidaan ottaa huomioon energiayhteisön toteutuksen kannalta tärkeät näkökohdat. (Kettunen & Kivioja 2022. 10–11.)

This article is from: