2 minute read

Mainio valinta

Kirjoittaja: lehtori, tiimipäällikkö Tero Hietanen

Hyvä opiskelija, tervetuloa opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmaan. Tarkastelen artikkelissa lyhyesti alojen historiaa ja kehitystä. Molempien alojen koulutus perustuu käytännönläheiseen ja työelämälähtöiseen koulutukseen sekä yritysyhteistyöhön. Koulutuksen keskeiset osat toteutetaan hybridilaboratorion moderneissa oppimisympäristöissä. Laboratoriotyöskentely antaa erinomaiset valmiudet erikoistua omaan alaan yritysten tarjoamissa työelämäprojekteissa. Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma tarjoaa oivallisen mahdollisuuden työllistyä pohjoissuomalaiseen teollisuuteen.

Advertisement

Oulun teknillisessä oppilaitoksessa sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus on aloitettu 1940-luvun loppupuolella. Koulutuksen painopiste siirtyi tietotekniikkaan 1990-luvun puolivälissä. Automaatiotekniikka palautui omaksi koulutusalaksi Oamkissa vuonna 2001, ja nykymuotoinen sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma syntyi vuonna 2013.

Uudistuneeseen tutkinto-ohjelmaan tarvittiin luonnollisesti uusia opettajia ja uusia oppimisympäristöjä. Olemme saaneet viimeisten vuosien aikana viisi uutta asiantuntijaa opetustehtäviin, ja nykyään meillä on 10 asiantuntijaa opetustehtävissä. Lisäksi olemme käyttäneet opetuskäyttöön tuleviin laite- ja muihin teknologiainvestointeihin yli 4 Me kuluneiden vuosien aikana. Tämä kehitystyö on jatkuvaa, ja tälläkin hetkellä meillä on meneillään ja haussa useita kehityshankkeita. Koulutuksen jatkuva kehittäminen ja nykyaikaisen opetuksen toteuttaminen on meille elintärkeää, ja kehitämme toimintaa jatkuvasti yhdessä yritysten ja opiskelijoiden kanssa.

Sähköalan painopistealueet ovat sähkön tuotanto, jakelu ja käyttö sekä sähköinen talotekniikka. Automaation painopistealueet ovat prosessi-, tuotanto- sekä rakennusautomaatio. Lisäksi merkittäviä osaamisalueita ovat automaation informaatiotekniikka sekä tuotannon käynnissäpitoa tukevat oppiaineet.

Opiskelu rakentuu neljän vuoden vuosikohtaisille teemoille siten, että 1. vuonna opiskellaan suuntautumisvaihtoehdon valintaan tähtäävää ammatillista perustaa ja yleisaineita, 2. vuonna syvennetään alakohtaista ammatillista perustaa, 3. vuonna opiskellaan syventäviä ammattiaineita, jotka pohjautuvat laboratoriossa tehtäviin projekteihin, ja 4. vuonna opinnot keskittyvät ammatillisiin erikoistumisopintoihin tyypillisesti yritysten tarjoamista aiheista. 4 vuoden teema on siis työelämään siirtyminen, jota tuetaan muun muassa tutoroinnin avulla.

Tutkinto-ohjelman kulmakivi on tuottaa opiskelijoille yhteistyöyritysten edellyttämää osaamista.

Viimeisten kahdeksan vuoden aikana olemme tehneet yhteistyötä noin 200 yrityksen kanssa. Tyypillinen yhteistyö liittyy hanketoimintaan, harjoitteluun, yritysprojekteihin tai opinnäytetöihin. Nämä yritykset voivat olla pieniä mikroyrityksiä tai suuria teollisuuslaitoksia kuten SSAB ja kaikkea siltä väliltä. Jokin näistä on juuri oikea myös sinulle!