5 minute read

Yritys- ja sidosryhmäyhteistyön merkitys sähkö- ja automaatioinsinöörien opinnoissa on tärkeä

Kirjoittajat: yliopettaja Ensio Sieppi ja lehtori Pirjo Partanen Kuvat: Oulun Energia Oy

Sähkö- ja automaatioinsinöörin opinnoissa tehdään yhteistyötä yritysten ja sidosryhmien kanssa kesäharjoittelujaksojen lisäksi muun muassa erilaisissa kehitysprojekteissa, tuotantopainotteisissa harjoitteluissa ja opinnäytetöissä. Yrityksiltä toivomme onnistuneen projektin päätteeksi opinnäytetyöaihetta opiskelijan valmistumisen turvaamiseksi. Ohjaavien opettajien ja yritysten valvojien kokemukset projekti- ja opinnäytetöistä ovat olleet poikkeuksetta positiivisia, ja yritysprojektin ja opinnäytetyön suorittaneiden opiskelijoiden työllistyminen sähkötoimialalle on ollut erinomaista.

Advertisement

Artikkelissa esiteltävät yritysprojekti ja opinnäytetyö tehtiin yhteistyössä Oulun Energia -konserniin kuuluvien Oulun Energia Urakointi Oy:n ja Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n kanssa. Oulun Energia on 100-prosenttisesti suomalainen energia-alan edelläkävijä, joka tarjoaa energiapalveluja ja puhtaampaa energiaa sujuvamman arjen tueksi kodeille, yrityksille ja yhteiskunnalle. Oulun Energia luo rohkeasti uusia innovaatioita niin energiantuotantoon, kiertotalouteen kuin älyliikenteeseen. Oulun Energian palveluksessa on noin 300 energia-alan ammattilaista. (1.) Oulun Energia on Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) vuoden 2019 sidosryhmä.

Kiertokaari Oy:n pienjänniteverkon dokumentoinnin päivittäminen

Oamkin opiskelijat ja Kiertokaari Oy toteuttivat vastikään yhteistyönä yritysprojektin. Aiheena oli dokumentaation oikeellisuuden kartoitus ja kartoituksen pohjalta dokumenttien päivitys ja keskusmerkintöjen päivitys paikan päällä sekä päivitettyjen dokumenttien tallentaminen kohteille ja asiakkaan sähköiseen dokumentaatioon. (2.)

Projekti toteutettiin tutkimalla Kiertokaari Oy:n alueella olevat kohteet eli keskukset, muuntajat ja jakokaapit. Keskusmerkinnät tarkistettiin ja virheet korjattiin. Sen jälkeen tiedot päivitettiin myös sähköisessä muodossa oleviin dokumentteihin. Oulun Energia Urakointi Oy (OEU) tarjosi käyttöön työvaatteet ja varusteet sekä auton. Projekti oli mielenkiintoinen, tehtävää oli paljon ja opiskelijat saivat itse suunnitella suuren kokonaisuuden hallintaa ja toteuttamista. (3.)

Opiskelija Minna Pirilä, projektipäällikkö Reijo Mustonen ja opiskelija Samu Koivisto

Opiskelija Minna Pirilä, projektipäällikkö Reijo Mustonen ja opiskelija Samu Koivisto

Lisäarvoa OEU:n toimittamalle käytönjohtajapalvelulle

OEU tarjoaa sähköalan käytönjohtajapalveluita yrityksille ja Oulun kaupungille. Käytönjohtajan tehtävänä on valvoa sähkölaitteiden turvallista käyttöä ja huolehtia sähköturvallisuusstandardien vaatimasta huolto-ohjelman noudattamisesta ja dokumentaation oikeellisuudesta. (2.)

Ilmakuva Kiertokaari Oy:n alueesta

Ilmakuva Kiertokaari Oy:n alueesta

Projekti onnistui todella mainiosti, ja projektin luovutustilaisuudessa saatiin positiivista palautetta asiakkaalta. Projekti ylitti reilusti asiakkaan odotukset, mistä Oamkin opiskelijoille annettiin suuri kiitos. Oulun Energia Urakointi Oy on jatkossakin kiinnostunut oppilaitoksen ja kulloinkin sopivien asiakkaiden kanssa suoritettavista yritysprojekteista: tällä OEU saa selkeästi lisäarvoa käytönjohtajapalveluille ja asiakkaalle ja edistää bisnestä. (2.)

Päämuuntajan reaaliaikainen kunnonvalvonta

Kimmo Määttä suoritti sähköinsinöörin opinnot töiden ohessa ns. monimuoto-opiskeluna. Opiskelu töiden ohella on tehokasta oppimista. On monia asioita, joita on ensin käyty läpi koulussa teoriatasolla, ja tämän jälkeen samat asiat ovat tulleet vastaan työelämässä. Hieman ennen koulusta valmistumista Määttä siirtyi Oulun Energia Siirto ja Jakelulle (OESJ) toimihenkilötehtäviin, ja nyt valmistumisen jälkeen hän jatkaa nimikkeellä käyttöasiantuntija. (4.)

Määttä teki opinnäytetyön Oulun Energia Siirto ja Jakelulle, joka oli myös työn tilaaja. Työn tavoitteena oli tutkia, mitä mahdollisuuksia reaaliaikainen kunnonvalvontalaite antaa käytön ja kunnossapidon kokonaisuuden näkökulmasta. (5.) Oppilaitosyhteistyö ja lopputöiden teettäminen on yksi tärkeä osa toimintojen kehittämistä, ja usein lopputyön tekijä on työn tilaajan palveluksessa, jolloin samalla kehitetään ammattitaitoa toiminnan ohella (6).

Sähköasemalla laitteen rikkoutuminen voi johtaa useiden satojen tuhansien eurojen keskeytyskustannuksiin.

Käyttöasiantuntija Kimmo Määttä. Kuva: Oulun Energia / Kati Leinonen

Käyttöasiantuntija Kimmo Määttä. Kuva: Oulun Energia / Kati Leinonen

Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:llä on jakeluverkossaan 13 sähköasemaa, joissa on yhteensä 23 päämuuntajaa 25 MVA:n kokoluokkaan asti. Niiden rahallinen arvo on merkittävä, ja niiden vikaantuminen aiheuttaisi merkittäviä kustannuksia ja sähkönjakelun keskeytyksiä. Kyseisen kokoluokan muuntajien toimitusaika on noin 1 vuosi, joten hankinnat on valmisteltava hyvissä ajoin. Lisäksi Oulun Energia Oy:llä on tuotannossa kolme päämuuntajaa, joista suurin on teholtaan 40 MVA. (6.)

Kunnonvalvonta ja sen kehittäminen on tärkeä ja välttämätön osa huoltovarmuutta ja ennakoivaa kunnossapitoa, ja opinnäytetyö on hyödynnettävissä myös koko konsernissa (6). Tavoitteena on käyttää sähköverkon "kalleinta komponenttia" turvallisesti ja hallitusti mahdollisimman pitkään. Opinnäytetyön tulosten perusteella hankitaan ja asennutetaan yhtiön ensimmäinen reaaliaikainen muuntajan kunnonvalvontalaite. (7.)

Kunnonvalvontalaitehankinnan perusteena on päämuuntajien avaavista huolloista eli perushuolloista aiheutuneiden kustannusten kirjanpidollisen käsittelyn muutos. Siksi verkkoyhtiöt ovat alkaneet kiinnostua enemmän muuntajien reaaliaikaisista kunnonvalvontalaitteista, jotka mahdollistavat harkinnanvaraisen jatkoajan muuntajan käyttöiälle. (5.)

Mittaustiedon hyödyntämisestä ja tulkitsemisesta saatujen kokemusten perusteella tehdään tulevaisuuden linjauksia muuntajan kunnossapidosta. Aikaperusteisesta kunnossapidosta ollaan siirtymässä kunto- ja riskiperusteiseen kunnossapitoon. (7.) Ennakoivalla kunnossapidolla saadaan parannettua sähkönjakelun toimitusvarmuutta. Päämuuntajan reaaliaikainen kunnonvalvontalaite on ns. online-mittaus, joka analysoi muuntajaöljyssä olevia kaasuja reaaliajassa. Mittaus mahdollistaa nopean reagoimisen vian sattuessa. (5.)

Tarkoitukseen sopivaa kaasuanalysaattoria valittaessa vertailtiin markkinoilla olevien kaasuanalysaattoreiden ominaisuuksia, mitattavia suureita ja kokonaiskustannuksia. Valittu laite palvelee parhaiten kokonaiskustannuksia, luotettavuutta ja turvallisuutta. Työssä hyödynnettiin myös muilta verkkoyhtiöillä kertyneitä kokemuksia laitetta hankittaessa. Kaasuanalysaattorit voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri kategoriaan: vetymittaus, yhdistelmäkaasumittaus ja monikaasumittaus. Kaasujen lisäksi mitataan yleensä muuntajaöljyn kosteutta ja lämpötilaa. Toimeksiantajan määrittelemän investointibudjetin sekä Merikoski PM5:n korvattavuuden myötä monikaasuanalysaattorit rajattiin pois heti alkuvaiheessa. Valinta kohdistui Vaisala MHT410 -vetyanalysaattoriin, joka mittaa vedyn lisäksi muuntajaöljyn suhteellista kosteutta ja öljyn lämpötilaa. (5.)

Vaisala MHT410 -kaasuanalysaattori

Vaisala MHT410 -kaasuanalysaattori

Laitteen asennus vaatii urakoitsijalta erityisresursseja, minkä vuoksi laitteen asennus ja käyttöönotto ajoittui elokuulle 2021. Käytön aikana vikakaasujen muutoksia seurataan ABB MicroScadassa trendeillä ja suhteilla. Hälytysrajat määriteltiin opinnäytetyössä ja ne asetellaan MicroScada-järjestelmään käyttöönoton yhteydessä. (5.)

Opinnäytetyö oli ns. pilottihanke. Jos analysaattorista saadaan myönteisiä kokemuksia ja se koetaan yleisesti hyödylliseksi, tullaan analysaattoreita hankkimaan myös muihin päämuuntajiin. (5.)

Merikoski PM5

Merikoski PM5

Lähteet

1. Oulun Energia Oy. Tietoa Oulun energiasta. Hakupäivä 28.5.2021. https://www.oulunenergia.fi/oulun-energia-konserni/konsernin-esittely.

2. Mustonen, Reijo 2020. Projektipäällikkö, Oulun Energia Urakointi Oy (OEU). Sähköposti 29.4.2020.

3. Koivisto, Samu & Pirilä, Minna 2020. Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat, Oulun ammattikorkeakoulu. Sähköposti 29.4.2020.

4. Määttä, Kimmo 2020. Käyttöasiantuntija, Oulun Energia. Sähköposti 13.5.2020.

5. Määttä, Kimmo 2020. Päämuuntajan reaaliaikainen kunnonvalvonta. Opinnäytetyö. Oulun ammattikorkeakoulu. Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma. Hakupäivä 26.5.2020. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/334548/maatta_kimmo.pdf?sequence=2&isAllowed=y.

6. Lehto, Matti 2020. Käyttöpäällikkö, Oulun Energia. Sähköposti 13.5.2020.

7. Tuomaala, Tarja 2020. Kunnossapitoinsinööri, Oulun Energia. Sähköposti 13.5.2020