3 minute read

Työ projektinhoitajana

Kirjoittaja: Ilkka Moilanen, Are Oy Kuvat: Ilkka Moilanen

Sopivasti tohinaa ja melskettä. Puhelimet soi, sähköpostit suhahtelee. Ongelmia, muutoksia, työt etenee vai eteneekö sittenkään? Oliko meillä varastossa nyt varmasti kaapelia ja putkea vai pitikö sitä sittenkin tilata…

Advertisement

Hyvä paineensietokyky ja muutoinkin kyky toimia, kun sinulla on se satamiljoonaa rautaa tulessa. Minulle se ainakin sopii erittäin hyvin.

Aina välillä kuvataan työtä sanoilla: ”Yksikään työpäivä ei ole samanlainen.” Tässä työssä se osuu ihan kymmenen kertaa kymmenestä. Aamulla kun menee töihin, laittaa valkoisen kypärän päähän ja lähtee työmaakierrokselle ei tiedä mitä eteen tulee.

Yksi nimike – monta työtehtävää. Projektinhoitajan työtehtäviin kuuluu yleistettynä työnteon edellytysten ylläpitäminen. Todellisuudessa se on kuitenkin työnohjausta, valvontaa, raportointia, tavarantilausta, kokouksia, päätöksiä, työturvallisuudesta huolehtimista jne.

Ongelmanratkaisukyky ja neuvottelutaidot eri sidosryhmien kanssa on tärkeä taito projektinhoitajalle. Päivittäisiin työtehtäviin kuuluu projektinhoitajalla olla siltana asentajien ja suunnittelun välillä. Suunnittelu suunnittelee ja asentajat asentavat. Hienosti ajateltu mutta siinä välissä projektinhoitajalla on useita työtehtäviä.

Onko ongelmia enemmän, kuin toimivia ideoita?

Työssä projektinhoitajana ei ollut yhtään viikkoa, ettei ongelmia olisi tullut eteen. Esimerkkinä kuvassa alla on betoniholviin jouduttu roilottamaan lattialämmityskaapelille urat, jotta suunnittelutoimiston unohtama kaapeli pystyttiin asentamaan.

Moni kuvittelee, että roilo siihen ja kaapeli perään, mitäs siinä on ihmettelemistä. Tässä astuu kuvaan juurikin se projektinhoitaja. Kun huomataan puutos, lähdetään suunnittelun kanssa selvittämään asennusvaihtoehdot. Kun työsuunnitelma on selvillä, rakennesuunnittelija on antanut luvan lattian rikkomiselle, tulee projektinhoitajan käydä neuvottelut rakennusliikkeen kanssa roilotuksen toteuttamiseksi. Tämän jälkeen vasta sähköasentajat pääsevät töihin.

Asennustyön valmistuttua valu päälle ja hommat jatkuu? Ehei todellakaan. Taas huudetaan projektinhoitajaa paikalle. Täytyy pitää valvojan kanssa katselmus, että asennustyö on tehty asianmukaisesti ja mittaustulokset ovat tyydyttäviä. Lupa saatu, voi valaa. Valmista? Ei vieläkään. Projektinhoitaja istuu pöytänsä ääreen ja tekee tarvittavat pöytäkirjat aiheesta.

Are Oy – Suomen suurin tekniikkatalo

Are on suomalainen perheyritys, jolla on yli sadan vuoden kokemus talotekniikasta. Tarjoamme ratkaisuja ja palveluita kiinteistön koko elinkaarelle uudiskohteiden talotekniikkaurakoinnista ylläpitoon ja huoltoon, huollosta modernisointiin ja korjausrakentamiseen.

Tahdomme olla talotekniikan suunnannäyttäjä ja siksi kehitämme toimintaamme jatkuvasti. Työskentelemme tiiviisti yhdessä asiakkaidemme kanssa löytääksemme parhaat ratkaisut, oli kyseessä sitten toimisto, hotelli, sairaala tai teollisuuslaitos. Tavoitteena on aina energiatehokkaat tilat ja tilojen käyttäjille miellyttävät sisäolosuhteet, kustannustehokkaasti toteutettuina.

Olen erittäin tyytyväinen päästessäni Are Oy:n palvelukseen projektinhoitajaksi. Työ on erittäin opettavaista ja työnantajalta saan sekä luottamusta, että opastusta työssäni. Sanonta työ tekijäänsä opettaa pätee äärettömän hyvin ja tämä työnantaja sen ymmärtää. Nykypäivän rakentaminen on todella hektistä touhua. Projektinhoitajan työtehtäviä voi kuvailla yhdellä sanalla tai lauseella: ”pitää työnteon edellytykset voimassa ja pyörät pyörimässä.” Are Oy:llä on pitkä historia talotekniikkaurakoinnissa ja työmenetelmät on hiottu huippuunsa. Työ Suomen suurimpiin kuuluvassa talotekniikkatalossa on minulle kunnia asia ja nautin jokaisesta työpäivästäni. Voin suositella tätä työtä ja tätä työnantajaa kaikille.

Artikkelin on kirjoittanut Ilkka Moilanen, joka työskentelee Are Oy:ssä projektinhoitajana sähköpuolella.

Artikkelin on kirjoittanut Ilkka Moilanen, joka työskentelee Are Oy:ssä projektinhoitajana sähköpuolella.