Göra skillnad, nummer 1-2 2022

Page 1

GÖRA SKILLNAD För varje människas rätt till ett värdigt liv

NR 1-2 | 2022

MAT – EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET Varför behövs bistånd? Så har din gåva gjort skillnad


krönikan

Fred och bröd åt alla I psalm 288, ”Gud, från ditt hus”, finner jag både kraft och vila. De första verserna är förtätade: ”Gud, från ditt hus, vår tillflykt, du oss kallar ut i en värld där stora risker väntar. Ett med din värld, så vill du vi skall leva. Gud, gör oss djärva.” På många sätt samspelar versen med namnet för Svenska kyrkans internationella verksamhet; Act Svenska kyrkan. Act som i agera. Vi är kallade ut i världen för att agera, tillsammans med våra medmänniskor. Det är inte utan risker. Världen präglas både av en demokratikris och ett klimatnödläge. På många håll är Act Svenska kyrkans samarbetspartner utsatta för både hot och trakasserier, när de försöker utkräva ansvar av ledare eller försvarar de känsliga ekosystemen. De är djärva och samtidigt rädda för vad som kan hända med dem och deras familjer. Vad innebär då att dela lika i detta sammanhang? I fastans tid innebär det att avstå något av mitt eget och ge till dem som bättre behöver det, till exempel genom bidrag till Act Svenska kyrkans fasteaktion till förmån för de människor som behöver vårt stöd för att överleva. En halv matkasse kan vi avstå! Men det handlar också om något mer än det. Vi behöver dela makt och inflytande Vi vill en värld där vi är mer jämlika, där vi delar lika och har samma möjligheter att göra våra röster hörda. Det innebär att röster från det globala Syd ska höras starkare när frågor om fattigdom, demokrati och klimatomställning diskuteras. Men vi behöver hjälp att tänka nytt. Vi kan inspireras av tredje versen i psalm 288: ”Ge oss din blick för dolda möjligheter, ge fantasi att finna nya medel, Gud i din tjänst för fred och bröd åt alla. Gud, gör oss kloka.” Det behövs verkligen mycket fantasi och klokskap när vi ska bygga en mer fredlig och rättvis värld tillsammans. Vi lever under samma himmel, men orättvisorna är stora. Samtidigt behöver vi inte fastna i tvivlet över det svåra i uppdraget. Vi är förenade i en världsvid, ekumenisk gemenskap, där vi får stödja varandra med omtankar, förbön och resurser. Och vi kan vila i att en större kärlek bär oss, när vi blir ett med världen.

erik lysén Chef Act Svenska kyrkan 2

MAT ÄR EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET - ändå går miljoner människor på jorden hungriga De senaste åren har den positiva utvecklingen i världen gått tillbaka till följd av vidgad ekonomisk ojämlikhet, konflikter och klimatförändringarna. Coronapandemin har ytterligare förstärkt den negativa utvecklingen och allt fler människor drabbas av hunger och matosäkerhet. Mer än var elfte människa lever i hunger i dag. Det är cirka 690 miljoner människor, en ökning med tio miljoner på ett år och över 60 miljoner de senaste fem åren. Coronapandemin och klimatförändringarna har slungat människor tillbaka i fattigdom och hunger, när kriserna lett till förlorade jobb och ökade livsmedelspriser. De flesta länder har svarat på dessa problem genom att införa och utöka sociala stöd, men särskilt i de fattigaste länderna har detta stöd varit otillräckligt. När människor är hungriga kan de inte utvecklas och de förhindras då också att delta som aktiva medborgare i samhällets utveckling. Därför är hunger även ett hinder för global utveckling, framsteg, välstånd och fred. Just nu är den akuta hungern till följd av pandemin en viktig utmaning som måste lösas. Men samtidigt är det viktigt


att se till att den ökade kroniska hungern till följd av klimatförändringarna hanteras. Barn är oftare drabbade av hunger och kronisk undernäring hos barn under fem år får livslånga konsekvenser. Act Svenska kyrkans arbete med jordbruks- och hungerfrågor sträcker sig tillbaka till Lutherhjälpens tidiga arbete. Vi har lång erfarenhet och har gjort stor skillnad i utvecklingen förr och nu måste vi alla hjälpas åt att vända utvecklingen igen. Det produceras tillräckligt med mat i världen för att kunna mätta alla, men alla får inte del av den. Det ligger många orsaker bakom orättvisan, såsom långvarig diskriminering och ojämn fördelning av politisk makt, mark och andra resurser. När det inte finns social trygghet som barnbidrag, eller hälsovård och utbildning, är det svårt för människor att lyfta sig ur fattigdom och hunger.

Det här vill Act Svenska kyrkan ändra på genom att bidra till att flytta makten – från priviligierade till marginaliserade, från internationella organisationer till lokala samarbetspartner – och att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt. Act Svenska kyrkan vill främja människors möjligheter att själva kunna klara sin matförsörjning. En viktig del i det arbetet är att utbilda människor om deras rättigheter och informera om hur de kan samarbeta och få hjälp av myndigheter med olika stöd. Människor på landsbygden, inte minst kvinnor, får ökad egenmakt när de organiserar sig, får utbildning i att utveckla sina odlingsmetoder och ges möjlighet att komma ut på marknaden med sina produkter. Med hjälp av kyrkor och lokala aktörer över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan för en värld utan hunger, fattigdom och förtryck. Tillsammans kan vi göra skillnad.

VI AGERAR OCH UTBILDAR FÖR ATT RÄDDA LIV

VI STÄRKER OCH EFFEKTIVISERAR FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLE

Tillsammans med Act Svenska kyrkans partner, Lutheran World Service India Trust, LWSIT, arbetar Geetanjali Mohanty för att jordbruket i Indien ska moderniseras så att fler kan leva av det. Bland annat förses jordbrukare med nya typer av snabbväxande och torktåliga grödor som hinner mogna och skördas mellan de kraftigt växlande perioderna av torka och skyfall som klimatförändringarna fört med sig. LWSIT driver också en kamp för allas rätt att kunna påverka sina egna liv och för att myndigheter ska tillgodose alla människors rättigheter.

Inom programmet för matsäkerhet anpassas insatserna och aktiviteterna utifrån byarnas egna tillgång till naturresurser, geografiska omnejd och kunskapsnivå angående exempelvis ekonomi. Vi arbetar också på flera nivåer genom att stärka självförsörjande bönder i att effektivisera och mer hållbart använda sina egna resurser, komma på nya kreativa lösningar för exempelvis bevattningssystem, samarbeta med större jordbrukskooperativ och lokala marknader. Vi behöver också samverka inom allt detta med lokala myndigheter och redan existerande ramverk för jordbruk och utvecklingsfrågor.

”Det är en ständig kamp om liv och död.

”Vår vision är att utrota hungern

Vi måste väcka hopp och se till att bryta

så att alla människor får leva värdiga liv

förtrycket och våldet som hindrar kvinnor

i ett rättvist och hållbart samhälle.”

från att bidra till landets utveckling och framtid.”

Geetanjali Mohanty Community officer, LWSIT, Indien

Tewaney Seifesellassie Program manager, Ethiopian Orthodox Church Development and Inter Church Aid Commission, EOC-DICAC, Etiopien 3


OHÄLSA OCH HUNGER GÅR HAND I HAND

Det säger Minu Samaddar, bosatt i Västbengalen, där hon arbetar för Act Svenska kyrkans partner Lutheran World Service India Trust (LWSIT) i staden Kolkata. Minu arbetar direkt med människor som lever i fattigdom och marginalisering för att hjälpa dem i deras socioekonomiska utveckling och för ökad jämställdhet. Fram till i dag har Minu bildat 42 självhjälpsgrupper med totalt hela 504 medlemmar. Alla är kvinnor. I grupperna motiveras kvinnor att bygga motståndskraft mot alla former av våld och diskriminering för att förbättra deras möjligheter till självförsörjning. – Min största styrka är att jag är bra på att skapa goda relationer med människorna i de utsatta områdena i städer och i byar på landsbygden. Jag har massor av tålamod och är bra på att lära av andra. Coronapandemin har tagit hårt på Indien och ännu dör många med infektionen. Samtidigt blir också hotet från klimatförändringar allt synligare. Till exempel ökar översvämningar, cykloner, torka och värmeböljor dag för dag, vilket leder till förlust av liv och stora skador på bland annat hus, vägar och avlopp. – Min största rädsla just nu är att människor till följd av pandemi och klimatförändringar inte ska få tillräckligt med mat utan dö av hunger. Vi har också sett att bönder som förlorat sina skördar tagit sina liv. Om inte bönderna kan leva av sina skördar så kan de heller inte producera mat till andra. Då går ännu fler hungriga. I arbetet på landsbygden upplever Minu fattigdomen mycket nära. 4

foto: LWSIT/ACT alliance

– Jag har starka minnen av hur människor på landsbygden dog i en våldsam epidemi som bland annat orsakade kraftiga diarréer år 1993. Bristen på näringsrik mat, fattigdom och otillräcklig kunskap om hälsa var vad som gjorde människor så sjuka. Jag blev väldigt skakad av att se hur liv gick förlorade när människor inte fick rätt behandling. Det minnet motiverar mig att arbeta för fattiga och underprivilegierade människor i samhället.

Min största rädsla just nu är att människor till följd av pandemi och klimatförändringar inte ska få tillräckligt med mat utan dö av hunger.


foto: ACT alliance

Risfältet var färdigt att skördas när en storm orsakade översvämning och skörden försvann.

foto: ACT alliance

– Kvinnor tycks lida mest av att inte kunna skaffa mat åt sina familjer, menar Minu. Män spenderar ofta pengar på alkohol utan att bry sig om sina familjer eller barn. Möjligheterna att arbeta för sin försörjning är små på landsbygden, därför flyttar många in till städerna. Minu menar att läget ofta kan bli mer utsatt där. Hon berättar att många kvinnor och flickor börjat arbeta i ett stenkrosseri i Birbhum. Där har flera utsatts för fysiska och sexuella övergrepp under arbetstid. Den som berättar om det eller försöker hindra det får inte komma tillbaka till jobbet och kan bli nekad sin dagslön. Minu säger att många kvinnor då väljer att fortsätta utstå övergreppen för att kunna försörja sina familjer. – Jag har alltid velat arbeta för att hjälpa människor att förändra sin socioekonomiska status. Lutheran World Service India Trust har gett mig en ovärderlig möjlighet att arbeta för dem som är i riskzonen och kämpar för att överleva i samhället. För att komma till rätta med hunger i familjerna arbetar LWSIT med att guida människor i att försöka hitta aktiviteter som kan ge en inkomst. De får också hjälp med att förstå finansiella system som banker, sparkonton och lånemöjligheter, samt regler för ränta. Kvinnorna uppmuntras också att i grupper ta ett kollektivt ansvar för ekonomin för att inte hamna i ensam utsatthet. Under coronapandemin har en del av LWSIT:s arbete fått stå tillbaka för insatser att ta itu med omedelbar hunger och hälsovård. Det kan handla om att rent konkret få fram matvaror och hygienartiklar till de behövande familjerna. De perioder av lock down som utlysts i Indien för att stoppa smittan har påverkat försörjningsmöjlighe-

Med en markanvändning som gör att odlingssäsongen bli längre, kan familjer odla mer än de behöver och sälja överskottet för att få en inkomst.

terna för många. Ibland har rena kontantstöd, alltså pengar i handen, varit den enda nödhjälp som nått fram i dessa perioder. När smittan nu gått in i en lugnare fas kan LWSIT åter starta sina långsiktiga program. Samtidigt ser de att klimatanpassning kommer att bli en mycket viktig fråga för att hindra hunger. – På landsbygden uppmuntrar vi markutveckling för att det ska gå att odla under en längre period av året, förklarar Minu. Torktåliga frön för odling, utvecklade fruktträdgårdar i stadssamhällen, trädplantering i stor skala genom socialt skogsbruk och att ta itu med klimatförändringsfrågor på lång sikt. Minu berättar om ett särskilt projekt där kvinnor i grupp startade ett arbete med att odla mango. Det fanns en del risker med detta då jorden var hård och svårodlad. Men kvinnorna grävde gropar för plantorna och tog gemensamt ansvar för att sköta dem. Efter tre år kom belöningen, en skörd långt över den förväntade. Detta gav inkomst till gruppmedlemmarna och deras familjer. – Jag är väldigt glad över att få vara med att skapa förändringar i människors liv, säger Minu. Mitt arbete på landsbygden, där jag har sett att jag har kunnat motivera människor till förändring och sedan sett deras leenden på läpparna, det gav mig under den perioden så mycket glädje att jag aldrig kommer att glömma det. Då och då ringer de jag arbetade med för att prata, inte bara om utvecklingsfrågor utan om andra mer personliga saker där de vill ha stöd och vägledning från mig även om det är i det lilla. Jag är så glad att få vara det stödet. 5


DÄRFÖR ÄR JAG MÅNADSGIVARE SVEN TENGSTAM I GÖTEBORG:

"Jag har alltid varit engagerad i kyrkan på olika sätt. Jag arbetade som sjuksköterska i många år och sedan förra året är jag diakon i Svenska kyrkan. Jag känner av världens nöd och vill bidra där jag kan. Det bästa med att vara månadsgivare är att jag vet att gåvorna tas om hand av en organisation som jag har förtroende för och att de gör nytta. Jag känner att det är mitt stora ansvar som en person som lever i västvärlden och att jag dessutom har en livssituation som ger möjlighet att bidra. Jag vill ta ansvar och vara med och bidra men det är skönt att slippa komma ihåg det utan det sköter sig själv och jag vet att det blir av. Det finns hela tiden med i min budget. Det är en fin tjänst att det finns en organisation som tar hand om gåvorna och gör jobbet åt mig."

"Att vara månadsgivare är väldigt praktiskt och det känns bra att veta att Act Svenska kyrkan har pengar att planera långsiktigt arbete för. Jag arbetar som lektor på Högskolan Väst och har tidigare forskat inom utvecklingsekonomi. Jag har satt mig in i flera organisationers arbete och jämfört utifrån olika aspekter. Det jag tror ger bra effekt i just Act Svenska kyrkans arbete är att det är långsiktigt men också del i något som styrs av värderingar. Jag är med i Svenska kyrkan och Lutherhjälpen är en del av min barndom. Jag har minnen av att fastebössan stod på bordet och att man la mynt i den. Jag känner mig trygg i att Act Svenska kyrkan gör bra saker och prioriterar rätt. Det ger en känsla av mening och gemenskap att vara del i en större grupp av givare, även om jag inte alls vet vilka de är. Jag känner att våra gåvor verkligen påverkar och spelar roll."

foto: KAt PALASI/IKon

LENA VIKLUND I JÄRNA:

BLI MÅNADSGIVARE – BIDRA TILL EN MER RÄTTVIS VÄRLD Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för effektivare katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. Arbetet finansieras helt av gåvogivares stöd. BLI MÅNADSGIVARE Som månadsgivare tar du ställning för människor som lever i utsatthet varje dag. Genom din månadsgåva ger du människor möjlighet att själva skapa sig en bättre framtid. Anmäl dig i dag! SÅ FUNGERAR MÅNADSGIVANDE Som månadsgivare ger du en gåva varje månad via autogiro. Genom vårt unika nätverk når dina gåvor människor som lever i utsatthet i över 100 länder. Du kan anmäla dig direkt med BankID eller beställa en blankett som du skriver under och skickar tillbaka. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande om du önskar. Act Svenska kyrkan är beroende av frivilliga gåvor – därför är ditt stöd så viktigt! Som månadsgivare bidrar du till: • Att stötta människor som lever i utsatthet över hela världen. • Möjligheter till snabba insatser vid katastrofer. • Gåvor som når människor som nästan ingen annan når. • Att hjälpa till att bekämpa orättvisor. Gå in på svenskakyrkan.se/act/bli-manadsgivare och bli månadsgivare redan i dag!

6


Syrien, Afghanistan och Colombia är tre länder där människorättsarbetet kräver kraftiga insatser just nu. Act Svenska kyrkan är på plats. Text: Alexander Öbom.

NYTT STÖD FÖR RISKUTBILDNING I SYRIEN foto: Josefin CASTERYD/IKON

I nordöstra Syrien har striderna lugnat sig under coronapandemin, men explosiva föremål ligger kvar i landskapet. Det hindrar människor från att återgå till normala liv. Skolbyggnader har använts som baser och många barn kan inte återvända till skolan. Familjer har tvingats till skadliga försörjningsalternativ som barnarbete och bortgifte. Act Svenska kyrkan växlar därför upp stödet till nordöstra Syrien med tre miljoner kronor. Stödet ska under 2022 gå till både riskutbildning och till mer långsiktigt psykosocialt stöd för drabbade. Man ska också erbjuda säkra fritidshem så att barn och vuxna ska kunna bearbeta det psykosociala lidande som nästan elva år av krig orsakat.

ÖKAT VÅLD MOT MÄNNISKORÄTTSKÄMPAR I COLOMBIA foto: lwf

I Colombia har människorättsaktivister länge varit en särskilt utsatt grupp, men under 2021 har våldet eskalerat ytterligare och början av 2022 har inte sett bättre ut. En bilbomb som hade kunnat döda många exploderade i regionen Arauca i januari och många människor har mördats också i andra sammanhang. Trots det fredsavtal som finns på plats i landet sedan 2016 pågår den väpnade konflikten. Act Svenska kyrkan har nu tillsammans med andra organisationer undertecknat ett upprop som uppmanar den colombianska regeringen, EU och andra aktörer till dialog. Humanitära överenskommelser måste till med väpnade aktörer så att säkerheten inför de val som ska hållas i landet i vår garanteras.

Act Svenska kyrkan och Radiohjälpen stöttar nu 525 hushåll ekonomiskt och ska också se till att befolkningen har tillgång till sjukvård. Detta är en del av den större appell som ACT-alliansens medlemmar startat för att möta de akuta behov som uppstått sedan talibanernas maktövertagande i landet. Vinterkyla, sanktioner och den värsta torkan på mycket länge har gjort situationen än svårare för befolkningen. Speciellt utsatt är just hälsosektorn, och det är ont om material, personal, medicin och bränsle. Att coronapandemin drar genom landet gör inte situationen lättare. För kvinnor är det särskilt svårt att få tillgång till vård, då talibanerna meddelat begränsningar i kvinnors möjligheter att resa.

foto: aved Tanveer TT

NYTT STÖD TILL SJUKVÅRD OCH HUSHÅLL I AFGHANISTAN

7


foto: Paul Jeffrey

foto: Josefin CASTERYD/IKON

FYRA PLATSER DÄR DIN GÅVA GJORDE SKILLNAD 2021

INSATSER I SAMBAND MED JORDBÄVNINGEN PÅ HAITI Jordbävningen Grace drabbade en redan utsatt befolkning i Haiti hårt samtidigt som säkerheten och det politiska läget var skört. Haitis president mördades och många i landet var rädda och utan hem. Act Svenska kyrkans partner fanns på plats och mobiliserade hjälpinsatser som tak över huvudet för de som förlorat sina hem, mat, rent vatten och stöd för att ge människor kraft att orka bygga upp livet igen.

8

MATPAKET OCH STÖD TILL SYDAFRIKANSKA KVINNOR SOM PÅ GRUND AV CORONAPANDEMIN HAR FÖRLORAT ARBETET Matbrist och trångboddhet i Sydafrika under pandemin ledde till att våldet ökade. Lokala insatser med utdelning av matpaket lindrade nöden och nådde kvinnor som var utsatta för livsfara. Zanele Makombe arbetar för Act Svenska kyrkans partner på plats, ACT Umbumbano. Hon berättar att distributionen av matpaket fått en dubbel uppgift. Dels mättade maten hunger, dels gav det en inblick i familjernas liv och därmed en bild av om någon tycks fara illa. I matpaketen låg information om vilken hjälp som fanns att få för den som upplevde våld i hemmet samt telefonnummer för nödhjälp.


foto: LWF Ethiopia foto: Ain Media

MEDICIN OCH MEDICINSK PERSONAL TILL GAZA Striderna i maj 2021 beskrivs som de blodigaste sedan Gazakriget för åtta år sedan, då Israel gick in med marktrupper i Gaza. Act Svenska kyrkan bidrog med 900 000 kronor till Augusta Victoriasjukhusets vårdinsatser och till att medicinska förnödenheter skulle nå de allra värst drabbade i Gaza. Totalt bidrog Act Svenska kyrkan med 2,9 miljoner kronor till insatser i spåren av striderna.

HJÄLP TILL MÄNNISKOR PÅ FLYKT FRÅN DEN VÄPNANDE KONFLIKTEN I TIGRAYREGIONEN I ETIOPIEN Den humanitära situationen i Tigrayregionen i Etiopien förvärrades under 2021. FN rapporterade att fler än 350 000 människor svalt och när det humanitära stödet hade problem att komma fram så eskalerade behoven snabbt. Act Svenska kyrkan bidrog med både akut stöd som mat, skydd och vatten samt långsiktiga lösningar. Act Svenska kyrkan samarbetade med lokala partner för att bland annat bygga nya vattensystem och ge människor på flykt bättre boendeoch livssituationer.

9


Argentina

Hitta facit på Act Svenska kyrkans webbplats: svenskakyrkan.se/act/ge-en-gava/tidningen-gora-skillnad

10


VARFÖR BISTÅND BEHÖVS – SÄRSKILT NU Gunnel Axelsson Nycander är policyrådgivare på Act Svenska kyrkan. Inför riksdagsvalet i höst arbetar hon med att synliggöra varför internationellt bistånd behövs – i synnerhet i dessa tider.

Varför behöver vi stärka biståndsviljan just nu? – Sveriges nuvarande politik att avsätta en hundradel av vår nationalinkomst i internationellt bistånd – enprocentlöftet – har länge haft ett starkt folkligt stöd. Men på senare tid har allt fler blivit mer tveksamma till att Sverige ska fortsätta bidra på den nivå vi gör idag. Samtidigt är det nu två stora partier i riksdagen som vill

skära ned biståndet dramatiskt. Inför valet i höst är det viktigt att vi som ser hur biståndet gör skillnad i människors liv berättar om det! Varför det är viktigt att just Act Svenska kyrkan jobbar med detta? – Som kyrka har vi ett speciellt ansvar och möjlighet att mobilisera för ett starkt bistånd. Vårt kall till att vara del av Guds mission är ett kall till arbetet för varje människas rättigheter och friheter. Missionen och kyrkans engagemang för människor i vår omvärld föregick och bar fram det svenska biståndet. Nu behöver vi mobilisera igen! När världen ropar kan vi inte vända oss inåt och sätta oss själva framför vår nästa. Varför behövs både statligt bistånd via skattemedel och privat givande? – Enskilda personers engagemang och givandet är helt avgörande för Act Svenska kyrkan och andra frivillig-

Välkommen till Givar­service – vi svarar på dina frågor Har du frågor eller synpunkter på arbetet eller vill du höja ditt månads­­givande? Du vill kanske få information om ett särskilt projekt eller funderar du på att ge en minnes- eller hyllningsgåva? I alla frågor är du varmt välkommen att kontakta Givarservice så hjälper vi dig. Skicka e-post till givarservice@svenskakyrkan.se eller ring oss på telefon 010-181 93 00, måndag–­fredag kl 9.00–12.00 och 13.00–15.00.

foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Varför är bistånd extra viktigt just nu? – Biståndet behövs mer än någonsin därför att coronapandemin har gjort att utvecklingen de senaste åren har gått bakåt i stora delar av världen. Mer än 100 miljoner fler människor hamnade i extrem fattigdom förra året, och många miljoner barn, särskilt flickor, kanske aldrig kommer tillbaka till skolan. Rekordmånga människor behöver humanitärt bistånd, och klimatkrisen är en allt viktigare orsak, säger Gunnel.

Gunnel Axelsson Nycander.

organisationers utvecklingsarbete. Men det vi ger via skattsedeln är många gånger större. Mycket av det vi ger via skatten går till FN-organ, stater och i växande grad också till civilsamhällesorganisationer som Act Svenska kyrkan.

Göra skillnad ges ut av: Act Svenska kyrkan, Kyrkokansliet, 751 70 Uppsala. Webbplats: svenskakyrkan.se/act Ansvarig utgivare: Erik Lysén. Redaktion: Anna-Lena Arreborn, Josefin Casteryd, Madeleine Karlöf, Josefin Norstedt, Jonna Stockman. Omslagsfoto: Josefin Casteryd/Ikon. Bilden föreställer Sara Swati Singh, ordförande i självhjälpsgupp för kvinnor i slumområde i Bhubaneswar, Indien. Göra skillnad ges ut i två dubbelnummer per år, mars och november. Plusgiro 90 01 22-3 | Bankgiro 900-1223 | Swish 900 1223 Följ Act Svenska kyrkan på: facebook.com/actsvenskakyrkan Följ oss på Instagram: @act_svenskakyrkan

11


Funderar du på att skriva testamente?

GE EN GÅVA FÖR FRAMTIDEN

En testamentsgåva räddar liv, ger trygghet, skapar fred, rättvisa och möjlighet för många människor att bygga en bättre framtid. Vill du veta mer? Ring oss på 010-181 93 00 för personlig service eller besök oss på:

:  /

svenskakyrkan.se/act/testamente

DELA LIKA UNDER SAMMA HIMMEL

SWISHA HALVA MATKASSEN

Hälsa, jämställdhet och tillgång till näringsriktig mat är en mänsklig rättighet, ändå riskerar 45 miljoner människor att hamna i akut hungersnöd.* Dela med dig genom att swisha halva beloppet för något du köper.

*Källa: FN (nov 2021)

Tillsammans gör vi världen hel. Din gåva gör det möjligt.

SWISHA TILL

900 1223 svenskakyrkan.se/act


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.