Göra skillnad

Page 1

GÖRA SKILLNAD För varje människas rätt till ett värdigt liv

NR 3-4 | 2021

BRYT EN TRADITION för allas rätt till ett värdigt liv

Ärren sätter sig också i själen Ett starkare Haiti för framtiden


BRYT EN TRADITION Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds, eller vilket kön vi har, ser verkligheten olika ut. Många kvinnor och flickor världen över utsätts för våld och diskriminering på grund av könstillhörighet och har ett begränsat livsutrymme. Det kan vi aldrig acceptera!

Traditioner är invanda seder och bruk, språk och värderingar som förs vidare från generation till generation. De skapar ofta en trygg ram runt våra liv, vilket blir extra tydligt i samband med advent, lucia och jul. Men det finns också traditioner som är skadliga. Varje dag gifts fler än 30 000 flickor bort och fler än 10 000 flickor könsstympas. Var tredje flicka utsätts för våld under sitt liv – bara för att hon är flicka. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner!

normer kring kvinnors och flickors roll i samhället är ett av grundproblemen. Våldet förkommer i alla länder, inom alla religioner och i alla samhällsklasser. Den globala ekonomiska krisen i coronapandemins spår har skapat allt större påfrestningar på samhällen och individer. Ekonomisk stress kopplad till patriarkala strukturer är en starkt bidragande orsak till att våldet mot kvinnor och flickor ökat lavinartat under de senaste åren.

Traditioner och våld Könsrelaterat våld är ett strukturellt problem vars orsaker är mångbottnade, men djupt rotade åsikter och

Jämställdhet – en förutsättning för ett liv i värdighet För att alla människor ska kunna leva ett liv i värdighet krävs det att diskri-

minerade lagar, attityder och normer förändras så att alla människor oavsett kön kan delta fullt ut, och på lika ­villkor, i alla delar av samhället. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan för mer rättvisa samhällen, där flickor och kvinnor kan göra sina egna val i livet. Tillsammans kan vi göra skillnad. Religiösa aktörer har ett särskilt ansvar I många länder har människor större förtroende för religiösa ledare än för politiker och myndigheter. Därför är det avgörande att religiösa företrädare tar avstånd från orättvisa normer, värderingar och traditioner. Act Svenska kyrkan har en unik möjlighet att samarbeta med andra religiösa aktörer och förändra förtryckande strukturer, oavsett om de finns inom kyrkan eller i övriga delar av samhället. Flickors och kvinnors rätt till sina liv och sina kroppar borde inte vara kontroversiell eller förhandlingsbar, men är det på många håll i världen. Tillsammans kan vi bryta skadliga ­traditioner som tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor. Din gåva gör det möjligt!

2


foto: Jesper Wahlström/ikon

3


Ärren sätter sig också i själen

Gloria Mafole har en ödmjuk framtoning samtidigt som hon har pondus. Det hon har att berätta är viktigt och angeläget. Gloria kämpar för att få ett slut på könsstympning. Ett brutalt och livsfarligt övergrepp som får ödesdigra konsekvenser för de flickor som utsätts. Både fysiskt och mentalt. I Tanzania, i den kontext som Gloria arbetar i, är könsrelaterat våld ett utbrett problem. Flickor och kvinnor får många gånger inte bestämma över sitt liv och sina kroppar och så många som fyra miljoner beräknas ha utsatts för könsstympning. Och fler kommer att drabbas. 4

Det tar tid att ändra attityder Gloria är fast besluten om att göra allt hon kan för att flickor och kvinnor i Tanzania ska få bättre levnadsvillkor. Könsstympning är en enorm inskränkning i deras rättigheter. Men det tar tid att ändra strukturer, normer och attityder.

Könsstympning är en djupt rotad tradition i Tanzania och inget som går att ändra på i en handvändning. I Tanzania samsas så många som 120 olika stammar, alla med sina egna kulturella löften, sedvänjor och syn på världen. Könsstympning förekommer i de flesta stammarna.


foto: Magdalena Wernefeldt

Vi vänder oss till stymperskor för att försöka ändra på deras tänkesätt. Vi utbildar dem i riskerna och de skadliga effekterna som stympning innebär.

på urinvägar, inkontinens och svåra smärtor vid samlag är vanligt. Många av effekterna är oåterkalleliga och kan leda till döden. Men de drabbade lider inte bara av fysiska skador, ärren sätter sig även i själen. Depression och låg självkänsla är vanligt förekommande bland de som stympats.

– En del gör det för att bekräfta steget in i vuxenvärlden, att flickan blivit kvinna och är redo att gifta sig. Andra gör det när barnen är små, ibland bara dagar gamla, för att de tror att flickorna annars ska drabbas av sjukdom eller familjen av en förbannelse om de låter bli, berättar Gloria. Livslångt lidande Könsstympning ger livslångt lidande. Flickor och kvinnor som stympats kan ha svårt att föda barn och drabbas ofta av allvarliga komplikationer i samband med förlossningar. Även skador

Arbetar i riskområden Sedan 2009 är könsstympning olagligt i Tanzania men förekommer fortfarande. Tanzanias kristna råd (CCT) arbetar tillsammans med Act Svenska kyrkan i riskområden där könsstympning är vanligt. I exempelvis Singidaområdet stympas uppskattningsvis så många som 70 procent av alla flickor. – I Singida stympas flickorna när de är under fem år. Ibland görs det när barnet är så litet som en dag gammal. Det innebär att det är föräldrarna som bestämmer över barnens kroppar, menar Gloria. Alternativa inkomstkällor I många byar finns så kallade traditionella sjuksköterskor som flickornas föräldrar betalar för att utföra ingreppet. Det blir på så sätt en inkomstkälla. En viktig del i arbetet att motverka könsstympningar är att fokusera på de som utför övergreppen. – Vi vänder oss till stymperskor för att försöka ändra på deras tänkesätt, förklarar Gloria. Vi utbildar dem i riskerna och de skadliga effekterna som stympning innebär. Och vi erbjuder

dem alternativa inkomstkällor, exempelvis stöd att starta egna små företag. Då blir de inte beroende av pengarna som de annars tjänar på att utföra ingreppet. Barn och unga är framtiden Redan i låg- och mellanstadiet utbildas barn i genus- och rättighetsfrågor för att motivera dem till att inte utsätta sina egna barn för övergreppet när de själva blir föräldrar. Att försöka ändra på det stigma som finns runt flickor i vissa delar i Tanzania som inte stympats är också viktigt för att ändra attityderna till könsstympning. Kyrkan går före Under de tio år som Gloria arbetat med påverkansfrågor i Tanzania har hon sett förändrade attityder hos framför allt religiösa ledare. De ser i högre grad könsstympning som ett allvarligt brott. Och religiösa ledare är nyckel­ aktörer när det kommer till att adressera problem runt könsbaserat våld. – Till skillnad från politiker kan religiösa ledare uttala sig utan att riskera att folk vänder sig bort från dem. Kyrkan har ett stort inflytande över människor i Tanzania och spelar en viktig roll i deras liv. Tillsammans kämpar vi mot könsstympning och för alla människors rätt till sitt liv och sina kroppar. Alla människor, oavsett kön, är oändligt värdefulla, avslutar Gloria.

Sara Holmberg

5


JULKLAPPSTIPS FRÅN GÅVOSHOPPEN

Gruppsamtal om traditioner och om livet leder till förändring. Det ger män nya roller att leva i, och både män och kvinnor ett bättre liv. 760 kr räcker till en workshop om könsroller för en person i Centralamerika.

foto: magnus aronson/ikon

foto: josefin casteryd/ikon

EN NY MAN: KURS OM KÖNSROLLER 760KR

EN NY TRADITION: STUDIESTÖD 580 KR Att fullfölja grundskolan och få en examen i högre studier ger jobb, trygghet och självständighet. 580 kr räcker till ett års skolstipendium för en flicka i Indien.

GAVOSHOP.SVENSKAKYRKAN.SE 6


foto: daniel volpe/ikon

foto: anna-maria sandström/ikon

SKYDDSNÄT MOT KÖNSSTYMPNING 300 KR Flickor som riskerar könsstympning behöver hjälp att fly till ett säkert boende, där de kan få stöd att förändra sina föräldrars beslut. 300 kr räcker till att en vuxen stödperson under en månad kan hjälpa flickor från könsstympning i Tanzania.

KROPPSRÄTT: KURS I SEXUALKUNSKAP 250 KR

foto: magnus aronson/ikon

Preventivmedelsrådgivning och utbildning om kropp och sexualitet, för både flickor och pojkar, ger livsviktig kunskap för att ta kontroll över sitt liv. 250 kr räcker till utbildning i sexualkunskap för tio ungdomar i Tanzania.

foto: erik lindén/ikon

VÄXTKRAFT 100 KR FRAMTIDSPLANTA 160 KR Mangoträdet ger frukt till försäljning och minskar erosion. Det ger bättre jord och mat, läkarbesök och skolböcker.

Ett paket med fröer ger en tryggare framtid. För odling av naturligt tåliga grödor som står emot nyckfullt väder.

7


KLIMATFRÅGAN ÄR VÅR TIDS ÖDESFRÅGA – Act Svenska kyrkan arbetar för klimaträttvisa

8

foto: NCCP/ACT-ALLIANCE

Estrelieta Bagasbas kallas för Mor Inday av sina grannar. Hon bor i ett fattigt kvarter i Manila, Filippinerna. Där säljer hon ris och är engagerad i att hjälpa sitt kvarter. – Det svåraste för mig är den extrema värmen, säger Estrelieta. Jag hade nyligen en mild stroke, men jag har lyckats återhämta mig. Kvarteret som Estrelieta bor i ligger i Filippinernas huvudstaden Manila. Kvarteret är omringat av höga byggnader, breda bilvägar och infrastruktur av betong. Luften är förorenad och avfall från byggnaderna flyter i floden. Klimatförändringarna gör att det blir varmare och i städer blir värmen ännu mer påtaglig. Klimatnödläget har drabbat oss alla på olika sätt och olika hårt beroende på var i världen vi bor. Den globala uppvärmningen av klimatet slår allra hårdast mot de delar av världen där människor redan kämpar för sin överlevnad, och som i väldigt liten omfattning har bidragit till de globala utsläppen. Drabbat av översvämningar Filippinerna har under de senaste åren haft höga temperaturer och kraftigt regn även när det inte är tyfonsäsong i landet. Stigande vattennivåer, fler stormar och värre torka sätter människor i ett överlevnadsläge i Filippinerna. – Vårt kvarter hotas att rivas för att ge plats åt gallerior och bostadsrätter, berättar Estrelieta. Flera av mina gran-

Klimatfrågan är en rättvise­fråga. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest.

nar blev omflyttade till Rizal, som är ett område som ofta drabbas av översvämningar. När den senaste tyfonen slog till översvämmades deras hus och människor miste livet. Klimatfrågan är en rättvisefråga. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Det kan Act Svenska kyrkan aldrig acceptera. Patricia står upp för klimat­rättvisa Patricia Muncal bor i Marikina City som ligger i en dal vid foten av den bergiga provinsen Rizal. Patricia är


foto: NCCP/ACT-ALLIANCE

Klimatförändringarnas effekter blir värre och värre varje år i mitt land. Det har blivit en fråga om liv och död.

en rättighetsaktivist som står upp för klimaträttvisa. Genom Act Svenska kyrkans lokala partner i Filippinerna arbetar Patricia med humanitärt katastrofarbete i provinsen, den provins dit Estrelietas grannar blev flyttade. – Som rättighetsaktivist tror jag att vi måste våga tala om fattigdom, jämställdhet och korruption när vi talar om klimatkrisen, säger Patricia. Patricia arbetar med riskreducering så att lantbrukssamhällen bättre ska klara av klimatkatastrofer. Arbetet har gått ut på att bygga bevattningssystem som leder bort vattnet från grödor och bostäder vid översvämningar. Vattnet

kan sedan användas till grödorna när torkan slår till. – Klimatförändringarnas effekter blir värre och värre varje år i mitt land. Det har blivit en fråga om liv och död för oss att kämpa för klimaträttvisa, säger Patricia. Jag såg konkreta effekter av klimatförändringar i vår vardag och det blev mitt kall att engagera mig för klimatet. Act Svenska kyrkan har arbetat på plats i Filippinerna i många år både med humanitära insatser och långsiktigt utvecklingsarbete. Det är en styrka att kunna vara på plats både före, under och efter en katastrof.

Tillsammans för global klimaträttvisa Tillsammans med kyrkor över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan med att skapa opinion för klimaträttvisa, för att världens ledare ska våga fatta de beslut som krävs för att morgondagens barn och barnbarn ska få leva i en hållbar värld. – Det stärker min beslutsamhet och mitt engagemang för att fortsätta denna kamp eftersom jag vet att jag inte gör det ensam, säger Patrica. Vi måste agera för klimaträttvisa!

Jasmine Rydell 9


ETT STARKARE HAITI FÖR FRAMTIDEN

Den 14 augusti drabbades Haiti ännu en gång av en katastrof. Denna gång var det en kraftig jordbävning som orsakade stora skador på bostäder och infrastruktur. I det arbete som Act Svenska kyrkan stödjer för att ge hjälp till de drabbade upptäckte vi att alla hus som byggdes eller åtgärdades för fem år sedan efter orkanen Matthew står kvar och är fortsatt stabila. – Vi är stolta och glada över att se resultatet av vårt arbete. Tillsammans med våra lokala partner byggde vi över 100 hus och reparerade fler än 1000 hus. Att se att det vi har byggt står kvar är oerhört glädjande, säger Nathalie Töpperwien Blom som är programsamordnare för Haiti på Act Svenska kyrkan.

10

Husen som byggdes i Act Svenska kyrkans insatser efter orkanen Matthew, oktober 2016 står fortfarande kvar.

givetvis också att bygga upp samma typ av starka hus för framtiden för de som har förlorat allt. – Vi har redan en bra husmodell som är godkänd av staten och som är säker och utformad på ett sådant sätt som lokalbefolkningen vill ha sina hus. Det betyder att vi kan återbygga snabbare, och bättre, så fort vi får fram material, säger Prospery Raymond som är ord­ förande för ACT-alliansens Haitiforum.

Situationen fortsatt kritisk Även om detta är ett ljus i mörkret är situationen i Haiti fortsatt kritisk. Det är fler än 800 000 människor som lever i väldigt stor utsatthet. De sover utanför sina hus, i regnet, eftersom deras hus inte är stabila längre eller förstörts helt. Både akut hjälp och långsiktiga insatser är fortsatt nödvändiga.

Emil Olsenmyr

Vi är stolta och glada över att se resultatet av vårt arbete. Tillsammans med våra lokala partner byggde vi över 100 hus och reparerade fler än 1000 hus. Att se att det vi har byggt står kvar är oerhört glädjande.

foto: gustaf hellsing/ikon

De stabila husmodellerna används som säkra zoner vid katastrofer Familjer som bor i dessa hus har berättat att husen användes som säkra zoner där grannar kommer för att söka skydd för sig och sina barn under jordbävningar och orkaner. De litar på husens stabilitet. Act Svenska kyrkan och våra partner arbetar nu för att stödja de samhällen som drabbades av jordbävningen i mitten av augusti. Fokus är att ge skydd samt säkra tillgången till vatten och hygien, men planerna innefattar

foto: Kollagen/ACT/LWF

Att bygga för framtiden lönar sig. Det blev tydligt vid jordbävningen som drabbade Haiti den 14 augusti. Husen som byggdes i våra insatser efter orkanen Matthew i oktober 2016 står fortfarande kvar. Sedan de byggdes för fem år sedan har husen klarat av orkaner, översvämningar och nu en jordbävning.

Nathalie Töpperwien Blom


krönikan

Kampen för att bryta ­skadliga traditioner och normer fortsätter

Välkommen till Givar­service – vi svarar på dina frågor Har du frågor eller synpunkter på arbetet eller vill du höja ditt månads­­givande? Du vill kanske få information om ett särskilt projekt eller funderar du på att ge en minnes- eller hyllningsgåva? I alla frågor är du varmt välkommen att kontakta Givarservice så hjälper vi dig.

I år ser vi kanske ännu mer än vanligt fram emot den stundande julen, eftersom vi förra året tvingades ställa in många av högtidens traditionella sociala sammanhang på grund av coronapandemin. Samtidigt som vi ­längtar efter att återuppta positiva jultraditioner, kanske vi också fått möjlighet att omvärdera vad som i grunden är viktigt för oss. Jesusbarnet i krubban påminner oss om att vi alla föds oskyddade i världen och behöver både Guds och människors kärlek för att växa och må bra i det liv vi har fått som en gåva. När fattigdomen ökar, drabbas oftast kvinnor och flickor hårdast. I en värld där pojkars rättigheter ofta går före flickors, finns det både lagstiftning och traditionella sedvänjor som favoriserar pojkars tillgång till utbildning och rätten att ärva egendom. Så länge synen på flickor är knuten till normer om att män har äganderätt över deras liv och kroppar, fortsätter traditioner som könsstympning, tvångsäktenskap och socialt accepterat våld i hemmet. Tillsammans med Act Svenska kyrkans syster­ kyrkor och partnerorganisationer runtom i världen kan vi förändra denna skeva syn på flickors värde. De hoppfulla exemplen är många! Vi stödjer organisationen Centro Bartolomé de Las Casas i Centralamerika att stoppa mäns våld mot kvinnor. Genom kurser där män själva får utmana den destruktiva machokulturen med utgångspunkt i sina egna liv, bidrar de till en positiv förändring i sitt samhälle. Vi stödjer Kristna Rådet i Tanzania att stoppa könsstympning. Och vi har gett stöd till Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och Det Heliga Landet att förändra en familjelag som bland annat innebar att kvinnor endast fick ärva hälften så mycket som män och att männen fick vårdnaden om barnen vid skilsmässa. I dag har kyrkan Mellanösterns mest jämställda familjelagstiftning! Vi lever alla under samma himmel och har samma värde och rättigheter. Kampen för att bryta skadliga ­traditioner och normer fortsätter ända till den dag då alla människors liv värderas lika. Din gåva gör skillnad!

Skicka e-post till givarservice@svenskakyrkan.se eller ring oss på telefon 010-181 93 00, måndag–­fredag kl 9.00–12.00 och 13.00–15.00.

Prenumerera på Act Svenska kyrkans nyhetsbrev Genom Act Svenska kyrkans nyhetsbrev får du upp­ dateringar, inbjudningar till webbinarier och infor­ mation om hur vi tillsammans kan bygga en tryggare framtid. En framtid som utgår från människors lika värde och skapar förutsättningar för bättre liv.

Läs in QR-koden för att komma till prenumerationsanmälan.

Göra skillnad ges ut av: Act Svenska kyrkan, Kyrkokansliet, 751 70 Uppsala. Webb: svenskakyrkan.se/act Ansvarig utgivare: Erik Lysén. Redaktion: Anna-Lena Arreborn, Josefin Casteryd, Madeleine Karlöf, Jessica Ramsberg, Jonna Stockman. Omslagsfoto: Helena Goldon/Ikon. Göra skillnad ges ut i fyra nummer, varav ett dubbelnummer: februari, maj och november.

Följ Act Svenska kyrkan på: facebook.com/actsvenskakyrkan Följ oss på Instagram: @act_svenskakyrkan

foto: magnus aronsonw/ikon

Plusgiro 90 01 22-3 | Bankgiro 900-1223 | Swish 900 1223

erik lysén Chef Act Svenska kyrkan 11


:  /

GE MOD, HOPP OCH MEDMÄNSKLIGHET Julklappar som verkligen betyder något. Vad vill du ge?

EXEMPEL

FAMILJERÄTT, 150 KR Utbildning för kvinnor om familjerätt gör att de lättare kan skydda sig och sina barn från exempelvis tvångsäktenskap.

svenskakyrkan.se/actgavoshop


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.